05:08  Τρίτη, 30  Απριλίου  2024 
elendetr

Η Προέλευση της Βιαιότητας των Νέων.

Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 11:39
Διαβάστηκε 192 φορές
Η Προέλευση της Βιαιότητας των Νέων. Pallas and the Centaur. Sandro Botticelli, c. 1482.

Όταν ξημερώνει, τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο. Όπως τα κοπάδια δεν μένουν χωρίς βοσκούς κι οι δούλοι χωρίς κυρίους, έτσι και τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν ποτέ χωρίς δασκάλους.

Άλλωστε είναι τα πιο δυσκολομεταχείριστα από όλα τα πλάσματα.

Ένα ακαλλιέργητο παιδί γίνεται το πιο πονηρό, ατίθασο κι αλαζονικό πλάσμα του κόσμου.

Γι’ αυτό πρέπει να δένεται με πολλά, ας πούμε, χαλινάρια.

Κατ’ αρχήν, μόλις φύγει από το πλάι της παραμάνας και της μητέρας του, νέο κι ανώριμο ακόμα, πρέπει να παραδίνεται στους παιδαγωγούς. Αργότερα θα δεσμεύεται από τους δασκάλους του με διάφορα μαθήματα που θα το κάνουν πειθαρχικό, όπως ταιριάζει σε ελεύθερους1 πολίτες.

Τόσο όμως το παιδί όσο κι ο παιδαγωγός ή δάσκαλός του πρέπει να τιμωρούνται από οποιονδήποτε περαστικό που βλέπει ότι δεν συμπεριφέρονται σωστά αλλά σαν δούλοι.

Αν δεν το κάνει αυτό, θα υπόκειται κατ’ αρχήν σε μεγάλο εξευτελισμό, ενώ ο νομοφύλακας που είναι αρμόδιος για την επίβλεψη των παιδιών θα κρατά το όνομα εκείνου που παρευρέθηκε σε κάποιο παράπτωμα απ’ αυτά που αναφέραμε και δεν το τιμώρησε καθόλου ή με τρόπο λανθασμένο.

Όσο για τον επόπτη μας, πρέπει να επιβλέπει την ανατροφή των παιδιών με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα και να τα κατευθύνει στο καλό σύμφωνα με τους νόμους.

Πλάτων, Νόμοι, Ζ΄, 808 d – 809 a.

Τα υπόλοιπα είναι αντιπαραγωγικές φλυαρίες του συνήθους και ανιαρού  πολιτικού φολκλόρ. Φολκλορική είναι η ερμηνεία που δέχεται τα επιφανειακά φαινόμενα για πραγματικότητα και τις συνέπειες για αιτίες. Κι όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει ο καθένας η φολκλορική ερμηνεία είναι, από τη φύση της, ευνοϊκή για τους προνομιούχους.

(Ο Κένταυρος Χείρωνας, γιος του Κρόνου και της νύμφης Φιλύρας, είναι μια σημαντική μορφή της ελληνικής μυθολογίας, τόσο για τη σχέση του με τη θεραπεία και άλλες υπό διαμόρφωσιν φυσικές επιστήμες του αρχαίου κόσμου, όσο και για τη σχέση του με τη διδασκαλία των ηρώων.)

Παραπομπή:

1. Η αληθινή ουσία της ελευθερίας, ουσιώδης συνθήκη της πραγματικής ευτυχίας, είναι η πειθαρχία. Alain Badiou, Μεταφυσική της Πραγματικής Ευτυχίας, Σελ. 82.  

Ο Αλαίν Μπαντιού (γεννημένος το 1937) είναι Γάλλος φιλόσοφος της Μαρξιστικής σχολής και καθηγητής στο European Graduate School, πρώην κάτοχος της έδρας της Φιλοσοφίας στην École Normale Supérieure (ENS). Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή στοχαστές και από τους σπουδαιότερους Γάλλους φιλόσοφους της δεκαετίας του '60. Εκτός από αμετανόητος κομμουνιστής είναι και υπέρμαχος του Μαοϊσμού και της Κινέζικης πολιτιστικής επανάστασης, καθώς γοητεύτηκε από τις ιδέες τους.

#WritingCommunity #EducationMatters 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Sifan Hassan: Η Ακατάβλητη Η Νυκτωδία των Λύκων »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis