03:15  Κυριακή, 19  Μαϊου  2024 
elendetr

Η Κατάντια.

Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020 19:37
Διαβάστηκε 1218 φορές

Ο διασυρμός μιας υπερδύναμης. Ο εξευτελισμός του χρηματιστικού καπιταλισμού και οι καταστροφικές κοινωνικές επιπτώσεις του σ' ένα γράφημα: οι μισοί πολίτες των ΗΠΑ είναι πλέον άνεργοι. (Ένθετη εικόνα) Για τους περισσότερους από αυτούς δεν υπάρχει ούτε το ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας. Όπως τονίζει ο διακεκριμένος Nouriel Roubini σε συνέντευξή του στις 13 Ιουνίου 2020 το μεγαλύτερο μέρος όσων δεν εργάζονται σε μόνιμες θέσεις πλήρους απασχόλησης μετά απο ένα τρίμηνο δεν μπορεί να έχει καμία αξίωση για κρατική σσυμπαράσταση. Στην ίδια αυτή παρέμβασή του εξηγεί γιατί οι προσδοκίες της αναμενόμενης ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας από τη νέα χρονιά είναι ουτοπικές1. Όσον αφορά την επιστημονική εγκυρότητα του Nouriel Roubini να θυμίσω ότι ήταν ο μοναδικός που είχε προβλέψει με ακρίβεια το χρόνο και την έκταση τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-8. Σύμφωνα με έρευνες της ομοσπονδιακής Fed το 40% των Αμερικανών δεν διαθέτει καταθέσεις ούτε 400 δολαρίων.  Η ιστορικά και πολιτικά καθυστερημένη χώρα μας, όπου υμνείται ακόμη το αόρατο χέρι της αγοράς, θα μπορούσε να πάρει ένα κεφαλαιώδες κοινωνικό μάθημα: Στην αμερικανική εκδοχή του, το αόρατο χέρι της αγοράς όντως διευθετεί και ρυθμίζει τα πάντα. Αυτό όμως συμβαίνει πάντα και μόνο προς όφελος εκείνων που το κινούν. Δηλαδή του εισοδηματικά ανώτερου, κυρίως λευκού, ~ 10%, το οποίο ελέγχει το 90% των μετοχικών κεφαλαίων.  Κι όλα αυτά σε μια χώρα, δηλαδή τις ΗΠΑ, όπου το 2018 το 18% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος ή 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα για την υγεία και την περίθαλψη όσων κατέχουν ακριβοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Δηλαδή ενός διευρυμένου ~ 10%. Κυρίως όμως προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων υγείας, των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών εταιριών2.

Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση της, επίσης αμερικανικής με έδρα την Ουάσιγκτον μη κερδοσκοπικής, δεξαμενής σκέψης Institute on Taxation and Economic Policy (ITEP). Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνάς της, η Salesforce του κατά τ’ άλλα προβαλλόμενου ως φιλάνθρωπου δισεκατομμυριούχου Marc Benioff της Silicon-Valley, που το 2018 είχε επιτύχει ακαθάριστα κέρδη 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν πλήρωσε ούτε ένα δολάριο φόρους στο αμερικανικό δημόσιο. Παρόμοιες είναι και οι διαπιστώσεις για τις Amazon, Netflix ή την IBM3.Jobless Americans

Αν υπάρχει κάποια ιστορική ειρωνεία, αυτή αφορά τη σταθερή πρόοδο του κινεζικού κρατικού καπιταλισμού, ο οποίος στην έναρξή του από το 1979 είχε υιοθετήσει τις προτάσεις του εμβληματικού οικονομολόγου του καπιταλισμού Μίλτον Φρίντμαν, ο οποίος προφανώς και παρερμηνεύτηκε (;) από τους κρατικοδίαιτους entrepreneurs της χώρας του. Αυτά όμως είναι κινεζικά ψιλά γράμματα και για τους προοδευτικούς των καναπέδων, όπως και τους κομμουνιστές των σαλονιών.

Στο κεφαλαιώδες κοινωνικό μάθημα που θα μπορούσε να πάρουν οι πολίτες της ιστορικά οπισθοδρομικής χώρας μας θα πρέπει να ενσωματώνονται και οι πολιτικές εμπειρίες του σύγχρονης εποχής: η ελληνική εκδοχή της αριστεράς, ανανεωτικής, κομμουνιστικής και των παραλλαγών τους, η οποία υπήρξε πάντα η έσχατη εφεδρεία της εγχώριας αντίδρασης, δεν είχε ποτέ ούτε τις λύσεις, ούτε πολύ περισσότερο το απαιτούμενο σθένος για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών. Εκτός βέβαια κι αν αυτές έπλητταν τη μισητή για τον ιδεολογικό της χώρο μεσαία τάξη. Και να το επαναλάβω: έσχατη εφεδρεία της αντίδρασης, δηλαδή ούτε καν της ελληνικής συντήρησης.

Το έπραξε όταν συμπρωταγωνίστησε στο Βρώμικο ’89 (Λ. Κύρκος, Χ. Φλωράκης), πρωτοστατώντας στην εγκατάσταση της κλεπτοκρατικής εκδοχής του ελληνικού νεοφιλελευθερισμού. Και πρόσφατα υπό την χαρακτηριστικά αδρανή, απελπιστικά νωθρή και ελεγχόμενη για σκοπιμότητες – το λέω ήπια - ηγετική ομάδα του Α. Τσίπρα μετά το 2015. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πιστεύοντας ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους, επικαλείται τώρα θρασύτατα και κυνικά το Βρώμικο ’89 με αρκετούς από τους τότε πρωταγωνιστές στο ακροατήριο να τον χειροκροτούν καγχάζοντας επιδοκιμαστικά. Για το λωτοφάγους βέβαια δεν έχει και εντελώς άδικο.

Ενδεικτικές και αποκαλυπτικές για τα προηγούμενα είναι επίσης και οι περιπτώσεις του Μεγάλου Περίπατου στην Αθήνα και των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis Hellas.

Στην πρώτη περίπτωση η παράταξη της αντιπολίτευσης, της οποίας ηγείται πρώην κυβερνητικό στέλεχος, υπερψήφισε το σχέδιο του δημάρχου Αθηναίων, δηλώνοντας ότι παρασύρθηκε. Στη δεύτερη ο επικεφαλής του ελληνικού συστημικού κομμουνισμού, χρησιμοποιώντας μάλιστα την ορολογία του ελεγχόμενου τότε Πρωθυπουργού, χαρακτήριζε τους προστατευόμενους μάρτυρες κουκουλοφόρους και αποστασιοποιούνταν γενικολογώντας. Όπως είναι γνωστό με βάση τις αποκαλύψεις αυτών των μαρτύρων επιβλήθηκε το κολοσσιαίο πρόστιμο στην εταιρία και στους ίδιους προσφέρθηκε πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα γίνεται αγώνας να διωχθεί εκείνος που πρωτοστάτησε στην ανάδειξη της υπόθεσης, που εκεί περιγράφεται ως σκάνδαλο, ενώ εδώ ονομάζεται σκευωρία.

Ο καπιταλισμός4 πάντα αποδεικνύονταν πιο ανθεκτικός από τους επικριτές του. Γίνεται μάλιστα και ιδιότυπα ειρωνικός προς αυτούς, αξιοποιώντας επικερδώς την κριτική που του γίνεται. Η επιχειρηματική εκμετάλλευση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα. Επιβίωνε, όπως και θα επιβιώσει και τώρα, επειδή γνωρίζει να προσαρμόζεται. Και προσαρμόζεται επειδή είναι εγγενές χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης. Ο καπιταλισμός δεν είναι και ούτε ήταν ποτέ το πρόβλημα. Η καχεξία όμως μιας δυσλειτουργικής δημοκρατίας είναι.

Παραπομπές:

1.Στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008, που ήταν σημαντικά πιο περιορισμένης έκτασης από τη σημερινή, η παγκόσμια οικονομία απέφυγε την κατάρρευση εξαιτίας της οικονομικής παρέμβασης της Κίνας. Αρκεί να επισημανθεί ότι το 30% της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά την τελευταία δεκαετία προήλθε από τους Κινέζους. Μετά την έναρξη του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Αμερικανός Πρόεδρος από το 2019 η στάση της Κίνας άλλαξε άρδην. Με την έκρηξη της πανδημίας το Μέσο Βασίλειο άρχισε να περιχαρακώνεται.

2. Der Spiegel, Nr.16/11.4.2020, s.80.  

3. Der Spiegel, Nr.21/16.5.2020, s.77.  

4. Το οικονομικό σύστημα που εννοείται  στην ανάρτηση αφορά τον Καπιταλισμό του Ρήνου (Soziale Marktwirtschaft), όπως και το σκανδιναβικό μοντέλο, ως μια επιτυχημένη παραλλαγή του. Τα προηγούμενα βρίσκονται στον αντίποδα του αμερικανικού Casino Capitalism. Δηλαδή της χρηματιστικής βιομηχανίας, που ιδιωτικοποιεί τα κέρδη και κοινωνικοποιεί τις ζημιές, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την κρίση του 2008.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis